• Consulta el calendari d´estes carreres que tornen dos anys després

A partir de demà la platja de la Creu de la Conca de Pinedo (València) tornarà a viure la tradicional Correguda de Joies, que després de dos anys tornen.

Esta festa, esta declarada per la Generalitat Valenciana d´Interés Turístic Provincial i és una competició hípica en què els genets i les amazones, al llom dels seus cavalls sense cap muntura als 700 metres de circuit.

Estes corregudes es duen a terme des de fa més de 140 anys durant les celebracions de la Festa Grossa de Pinedo. Estes carreres de cavalls formaven part de les festes patronals de quasi tots els pobles i pedanies de l´Horta Sud, però actualment només es continua amb la tradició a este nucli urbà de València. 

En la Correguda de Joies de Pinedo, els genets recorren 700 metres al llom dels seus cavalls sense utilitzar cap mena de cadira de muntar per a aconseguir la «joia», que antigament es regalava a la persona estimada en finalitzar la carrera. Pel que fa a les normes d´esta compitició, destaca per exemple, que es poden inscriure gratuïtament tots els genets majors de 16 anys que ho sol·liciten en termini, i que abans de començar, la carrer es realitzen sobre l´arena revisions veterinàries als cavalls participants. 

Els trofeus seran lliurats l’últim dia i tots els participants rebran un trofeu amb un mocador de seda com marca la tradició. El reconeixement de la Generalitat, que es va fer públic el passat mes de març, se suma a la subvenció de 25.000 euros que atorga la Regidoria de Pobles de València a esta festa, per a reforçar les jornades en què es desenvolupa la Correguda de Joies i per a donar-los la condició d’esdeveniment important de la ciutat.

Estes competicions estan organitzades per l´Associació Corregudes de Joies i Sant Antoni Abat de Pinedo i amb la col·laboració de l´Ajuntament de València. 

La regidora dels Pobles de València, Lucía Beamud, ha manifestat «la necessitat de protegir este patrimoni cultural i garantir la continuïtat d´esta tradició tan important per als valencians i valencianes».“Es tracta d’una icona cultural de Pinedo, una competició esportiva històrica, que destaca pel paisatge que l’acull i per l’espectacle que protagonitzen els i les participants que es baten en duels eliminatoris per a obtindre el trofeu, ‘la joia’, que és un mocador de seda que penja d’una corona de llorer”,

CALENDARI 

Dimecres 14

17h Inspecció veterinaria i entrenaments

Dijous 15

17h Inspecció veterinaria, entrega de dorsals i desfilada de participants

18h Inici de les carreres

Divendres 16

17h Inspecció veterinaria, entrega de dorsals i desfilada de participants

18h Inici de les carreres

Dissabte 17

17h Inspecció veterinaria, entrega de dorsals i desfilada de participants

18h Inici de les carreres

Al finalitzar, entrega de trofeus i «joies»

Lloc: Platja de la Creu de la Conca de Pinedo (València).