• Amb un pressupost de 122.605 euros i un termini màxim d’execució de tres mesos, l’objectiu és recuperar el cromatisme original de la citada creació
  • La icònica estàtua de Miquel Navarro va ser un regal en 2003 de la Fundació Bancaixa a la ciutat de València, pel 125 aniversari de la seua Obra Social
  • Situada en la plaça d’Europa, representa a un guerrer de caràcter totèmic i s’ha convertit en una part inseparable del nostre paisatge urbà

L’Ajuntament de València ha tret a licitació la neteja, el sanejat i el repintat de El Parotet, situat en la plaça d’Europa i obra del prestigiós escultor Miquel Navarro, a fi de retornar-li el seu cromatisme original. La citada intervenció consistirà en la inspecció prèvia del seu estat de conservació; l’anàlisi del recobriment existent; la neteja de la brutícia depositada en superfície, amb eliminació d’òxids; i en la preparació de les superfícies per a rebre el recobriment final, conforme a la tonalitat triada pel mateix artista. Tot això en pro d’evitar la deterioració del bé, de protegir-lo i de valorar-lo quan es complixen precisament 20 anys de la seua inauguració. El termini de presentació d’ofertes finalitza el pròxim 3 d’octubre.

L’empresa adjudicatària comptarà amb un pressupost estimat de 122.605,15 euros (IVA inclòs) i haurà d’escometre els referits treballs en un termini màxim de tres mesos, en col·laboració amb els tècnics del Servici Municipal de Patrimoni Històric. Amb caràcter complementari a estes obres, es millorarà igualment la il·luminació ornamental del monument. “Es tracta d’una qüestió de respecte a l’artista, a la fundació que va fer la donació i a la pròpia ciutat en vespres d’esta data tan assenyalada”, ha destacat el regidor d’Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, José Luis Moreno, qui ha lamentat la “desídia i la falta de diligència de l’anterior corporació amb el patrimoni historicoartístic de la nostra ciutat i amb esta obra en particular”.

Com recorda el regidor, “El Parotet va ser un regal en 2003 de la Fundació Bancaixa a la ciutat de València amb motiu de la celebració del 125 aniversari de la seua Obra Social, creada en 1878 a instàncies de la Reial Societat d’Amics del País”. Amb una altura de 46 metres i un pes de 93 tones, és obra de l’artista valencià Miquel Navarro i, igual que moltes de les seues creacions, destaca per la seua verticalitat, les seues dimensions colossals i per l’acusada estilització de les seues formes. L’escultura, realitzada en ferro pintat en blau mediterrani i valorada en 1,1 milions d’euros, representa a un guerrer de caràcter totèmic i en posició erecta, i s’ha convertit, amb el pas del temps, en una part inseparable del nostre paisatge urbà.

Manteniment municipal

Coneguda popularment com El Parotet per la seua semblança amb una libèl·lula, esta s’alça des d’octubre de 2003 a manera de guaita en la rotonda de la plaça d’Europa, al costat de la Ciutat de les Arts i les Ciències i a la Torre de França, edifici este últim amb el qual sembla rivalitzar en altura. Segons l’acord aconseguit entre l’Ajuntament de València i la Fundació Bancaixa amb motiu de la seua donació, totes les despeses inherents a l’ús, conservació i manteniment de l’estàtua seran a càrrec del Consistori. “La labor de restauració de El Parotet correspon al Govern municipal i no existix millor oportunitat per a escometre-la que l’any del vinté aniversari de la mítica realització de l’artista de Mislata”, ha manifestat José Luis Moreno.

Com assenyala l’edil, “no és l’única estàtua de Miquel Navarro a València. Seues són també les obres Fuente pública (més coneguda com La pantera rosa), Home Guaita i Motoret 2000. En 1984 s’inauguraria la primera d’elles en els voltants de la plaça Manuel Sanchis Guarner, sota el patrocini de la Societat d’Aigües Potables i Millores de València. Una dècada després, la Fundació Bancaixa cediria l’escultura en acer Home Guaita per al seu emplaçament als Jardins del Real, presidint des de 1999 l’entrada del Museu de Ciències Naturals. Finalment, dos anys més tard, s’instal·laria en l’accés a l’Umbracle Motoret 2000, juntament amb altres peces escultòriques de reconeguts escultors valencians, com Joan Cardells o Ramón de Soto.