També s’ha fet lliurament dels quadres oficials de les falleres majors de València dels exercicis 2019/20 i 2020/21, Consuelo Llobell, i del 2021/22, Carmen Martín
Els ninots indultats de les Falles de 2022 han passat a formar part des d’este dijous de la col·lecció del Museu Faller de València, després de salvar-se de les flames la passada setmana fallera gràcies als vots del públic visitant de l’Exposició del Ninot. El ninot indultat gran és obra de l’artista faller Carlos Carsí, modelat per Sergio Penadés, de la comissió L’Antiga de Campanar, de la Secció Especial, sota el lema ‘Fantàstika Indumentària’. Mentre que el Ninot Indultat Infantil, obra de José Gallego, de la comissió Convent de Jerusalem-Matemàtic Marzal, també de la Secció Especial, es va presentar sota el lema ‘Mare Mòbil’.
Els artistes fallers i els representants de les respectives comissions han sigut els encarregats d’oficialitzar el lliurament dels conjunts durant l’acte celebrat a les portes del Museu Faller i que ha estat presidit pel regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, les Falleres Majors de València, Nerea López i Carmen Martín, i les seues Corts d’Honor, i el Mestre Major del Gremi d’Artistes Fallers de València, Paco Pellicer, entre altres autoritats i assistents.
La Fallera Major de València, Carmen Martín, ha felicitat als artistes fallers i a les comissions L’Antiga de Campanar i Convent de Jerusalem-Matemàtic Marzal, que “apostaren per dissenyar i crear estos ninots per a la posterioritat”. “Gràcies per continuar augmentant esta col·lecció de ninots, una exposició permanent d’este art efímer que cada mes de març inunda els nostres carrers”, ha pronunciat, alhora que ha valorat el treball dels artistes fallers: “Tot açò no haguera estat mai possible sense les persones que fan art amb les seus mans i posen tot el seu cor en el que fan i que no són altres que els artistes fallers que, amb el seu equip, han treballat de valent perquè tot eixira endavant un any més”. “Sou l’exemple que, malgrat estos dos difícils anys, heu donat el millor de vosaltres mateixos i tot esforç té recompensa, una recompensa que, en este cas, és eterna”, ha afegit.
Per la seua banda, la Fallera Major Infantil de València, Nerea López Maestre, ha volgut també felicitar a les comissions que han tingut la sort de ser guardonades amb els premis de Ninot indultat i Ninot indultat Infantil d’aquest any 2022. “Els vostres ninots són molt especials perquè, per mèrit propi, es van lliurar del foc el dia de la Cremà i hui passen a ser història de les falles a l’entrar al museu faller per a ser recordats i contemplats per tots els visitants”, ha expressat, i ha animat als artistes i comissions a “continuar treballant i esforçant-vos per fer més gran aquesta festa”.
El director del Museu Faller de València, Gil Manuel Hernández, ha donat la benvinguda a les noves peces que s’incorporen des de hui a la col·lecció, un fet que significa “la culminació del nostre particular cicle com a museu de la festa de les Falles”. “El Museu Faller de València és el gran referent patrimonial de la cultura de la falla i de la falla com a cultura. Es la casa comuna de fallers, amants de les falles, turistes, visitants, alumnes, mestres, investigadors, periodistes, guies turístics i artistes”, ha manifestat.
En definitiva, ha apuntat, “una institució cultural que, fent la seua feina modesta però honestament, vetla pel patrimoni faller i la cultura festiva de les Falles. I què té molt clar que ha de continuar reinventant-se en un món cada vegada més incert. Amb tot, ací dins, ho ha una certesa: el llegat de la festa està protegit. Gràcies a tots i totes pel vostre recolzament, a les comissions per apostar per l’art faller, als artistes per creure en el que fan, a les institucions per tindre voluntat política de fer la nostra festa més gran, i als ciutadans i visitants per confiar en el nostre treball”.
Hernández també ha destacat la recuperació de la Setmana del Ninot Indultat al Saló de Cristall de l’Ajuntament de València, una iniciativa instaurada en 2016 per a “donar més vistositat i difusió als ninots indultats per votació popular”. “No hem parat i ja estem pensant, dins les nostres possibilitats, en nous projectes i iniciatives que facen del Museu Faller de València un referent cultural de la ciutat i un centre de reflexió patrimonial de la nostra festa. Ho hem dit moltes vegades però cal tornar-ho a repetir, un museu ha d’estar viu i en canvi permanent per a resultar atractiu i sobretot per a ser útil a la ciutadania com a museu públic”, ha finalitzat.
‘Fantàstika Indumentària’ i ‘Mare Mòbil’
El ninot indultat gran és obra de l’artista faller Carlos Carsí, modelat per Sergio Penadés, de la comissió L’Antiga de Campanar, de la Secció Especial, sota el lema ‘Fantàstika Indumentària’. Mentre que el Ninot Indultat Infantil, obra de José Gallego, de la comissió Convent de Jerusalem-Matemàtic Marzal, també de la Secció Especial, es va presentar sota el lema ‘Mare Mòbil’.
En el primer cas, ‘Fantàstika Indumentària’, el grup indultat recrea un taller d’indumentària valenciana en el qual un iaio i una iaia entretenen els seus nets i netes jugant amb teles, fils i botons. Xiquets i xiquetes juguen despreocupats fent disfresses amb les teles que durant la pandèmia del covid-19 no han pogut utilitzar en el seu taller, mentre que els seus iaios pensen ja en el final d’esta etapa de restriccions. Tal com van explicar els autors, “el grup és un homenatge a un ofici que ha patit molt per a sobreviure en estos anys de pandèmia i a tots els iaios i iaies fantàstics que han passat moments dolents”.
El conjunt està elaborat en suro blanc, amb diferents tipus de fusta (contraxapat, DM, aglomerat). Les tècniques utilitzades en la seua elaboració van ser: maqueta modelada en plastilina escanejada, posteriorment passada a suro blanc tipus 3, i fresat, empaperat amb cartó amb tres capes de gotelé i escatat posterior, les cares després remodelades en pasteta (pasta Das). Acabat final amb pintura plàstica amb diferents tipus de vernís lluent i mat.
Quant al ninot indultat infantil, ‘Mare Mòbil’, es tracta d’un conjunt format per una carrossa de ceràmica que porta en el seu interior a una sèrie de personatges vestits amb indumentària tradicional valenciana, que trauen en romeria la Mare de Déu dels Desemparats en acció de gràcies per haver superat la pandèmia del covid-19. En la part posterior, una parella d’àngels amb màscara, custòdia la imatge.
Es tracta d’una peça elaborada en suro blanc, fusta, resina fotosensible i revestiment acrílic. La tècnica en este cas ha sigut: modelatge digital i reproducció combinant el suro blanc d’alta densitat i la resina fotosensible, amb aplicació de revestiment acrílic i escatat final. Pintura acrílica i acabat final amb vernís ceràmic.
Els ninots indultats s’han entregat després de ser protagonistes de la Setmana del Ninot, iniciativa organitzada per la Regidoria de Cultura Festiva celebrada entre els dies 14 i 20 de juliol al Saló de Cristall de la Casa Consistorial. Durant una setmana, les dependències municipals han permés que ciutadania i visitants puguen veure i admirar de prop els ninots indultats l’any 2022 a la ciutat. Com en les anteriors ocasions, al costat dels dos conjunts fallers s’han instal·lat uns panells explicatius en diversos idiomes en els quals s’ha oferit informació sobre la creació plàstica dels ninots, sobre l’Indult del Foc, les Falles i el Museu Faller. Juntament amb tot això, les persones que s’ha acostat fins a l’Ajuntament han pogut accedir també a nombroses dades específiques sobre els ninots indultats de 2022.
Quadres oficials
Paral·lelament, este dijous també s’ha celebrat el lliurament dels quadres oficials de les Falleres Majors de València dels exercicis 2019/20 i 2020/21, Consuelo Llobell, i del 2021/22, Carmen Martín. El primer és obra de l’artista José Borrell Egea, mentre que el segon porta la signatura de Marina Puche.
“Hem volgut fer una cosa diferent, i per a fer-ho necessitàvem a dos dones valentes, com són Carmen Martín i Marina Puche. Hem acabat un moment i havíem d’obrir una nova etapa. I com que açò és un museu volem que cada any siga un pintor o una pintora qui aporte la seua visió, com en qualsevol altre museu”, ha expressat Carlos Galiana.
“He volgut plasmar el vestit de Carmen Martín d’una manera diferent. El seu somriure és molt especial i espectacular, i volia que quedara patent en el quadre”, ha explicat Marina Puche, que ha agraït el fet que suposa poder compartir museu amb el seu avi i el seu pare, “al costat de grans artistes fallers”.
📸 Armando Romero (JCF) |