- Galiana anuncia la pròxima presentació d’un estudi “pioner” sobre el futur de la festa, que posa de manifest la necessitat d’atraure la gent jove
Després de tres anys —en 2019 es va suspendre per la climatologia i en 2020 i 2021, per la covid—, la Setmana Santa Marinera torna al carrer. I ho fa de forma interactiva, amb la primera aplicació per a mòbils de la festa. L’app permet geolocalitzar en temps real i accedir a informació completa de totes les imatges i les 80 processons que se celebraran entre el 8 i el 17 d’abril. La plataforma complementa el llibre oficial en format paper i busca atraure la gent jove a les germandats i confraries. Baixar l’edat mitjana dels dirigents és un dels reptes de la Setmana Santa Marinera, segons un estudi elaborat per l’Ajuntament sobre el futur de la festa que es presentarà pròximament.
El regidor de Cultura, Festiva, Carlos Galiana, ha informat d’este estudi “pioner”, que “no s’ha fet en cap festa de la ciutat”, i que ha estat finançat pels fons EDUSI de la Unió Europea. Es tracta d’un document de 88 pàgines que recull les principals dificultats de la Setmana Santa Marinera per tal de “prendre nota, millorar i continuar avançant”. Galiana ha anunciat este informe durant la roda de premsa en què s’ha donat a conèixer el llibre oficial i la primera app de la festivitat. En la compareixença l’edil ha estat acompanyat dels membres del Consell de Govern de la Setmana Santa Marinera de València Pep Martorell (president) i José Juan Pérez.
Martorell ha subratllat “la conveniència de baixar l’edat dels dirigents, atraure i donar pas a la gent jove, sense perdre la tradició, el respecte i la filosofia d’unes festes com estes”, declarades d’interés turístic nacional. Per a això, tal com ha apuntat Juan José Pérez, s’estan impulsant canals de comunicació i ferramentes digitals, com ara la pàgina web o l’app, amb l’objectiu d’arribar al públic juvenil.
L’aplicació, desenvolupada per a mòbils d’Android, es descarrega de forma gratuïta des de Play Store i possibilita obtindre totes les dades de la Setmana Santa Marinera “amb només dos clics”. La plataforma permet geolocalitzar tant les imatges com les processons i assenyala quines estan més prop en el temps i físicament. De cada imatge, hi ha una fitxa amb el nom, imatger, any de benedicció, ubicació, foto i text explicatiu. Pel que fa a les 80 processons incloses, s’oferix el nom, carrers que recorre, horari, un text explicatiu i el llistat de germandats i imatges participants, amb enllaços per ampliar la informació d’estes dos últimes.
Carlos Galiana ha convidat “tot el món a conèixer la Setmana Santa Marinera”, una festa que “te sorprén, un esdeveniment únic i excepcional”, que comença el compte enrere. Este dijous tindrà lloc la presentació de les publicacions a l’Ateneu Musical del Port i el divendres es farà el pregó.