• Pere Fuset ha presentat l’estudi dels fluxos turístics en Falles, “una informació que l’Ajuntament utilitzarà per a millorar la qualitat del producte de les Falles”

L’Eixample ha pres el relleu de Ciutat Vella i durant les falles d’enguany ha sigut el districte més visitat pel turisme nacional. Esta és una de les dades de l’estudi impulsat per l’Ajuntament i desenvolupat amb dades de telefonia mòbil “per continuar aprofundint en el flux real de visitants que registra València en Falles”. El regidor d’Agenda Digital i Administració Electrònica, Pere Fuset, ha presentat hui este document que, similar al realitzat l’any 2019, “més enllà d’analitzar la comparativa ens permet millorar l’eficiència dels servicis públics prestats durant estos dies i l’oferta del sector de l’hostaleria, així com mesurar l’impacte de festejos”. “Volem aprofitar esta informació per tal de millorar la qualitat del producte de les Falles”, ha afirmat Fuset.

Pel que fa a l’anàlisi comparatiu d’este estudi desenvolupat per Telefónica Tech, en el marc de la col·laboració acordada amb l’Ajuntament per examinar els servicis municipals a l’empar de les dades a gran escala o big data, destaca, per exemple, una reducció del nombre de visitants totals. Malgrat esta caiguda, el volum de pernoctacions de fa dos anys i d’enguany ha sigut pràcticament el mateix. En les últimes festes falleres han sigut més els turistes internacionals, i els que més han pernoctat han sigut els alemanys, relegant al segon lloc a italians.

Pere Fuset ha parlat de les tres variables que s’han de tindre en compte a l’hora d’analitzar les dades com ara la situació postpandèmica, la climatologia i la coincidència, o no, de la festa en dies laborals o festius. També ha explicat que es defineixen com a visitants a totes aquelles persones que hagen estat en un municipi diferent d’aquell en el qual tenen el domicili habitual i que Telefónica Tech treballa amb senyals que emitixen els telèfons mòbils i que són arreplegades per les estacions base. “Utilitza una ferramenta anomenada LUCA Tourism que facilita la lectura de dades que posteriorment motivaran la presa de decisions des de l’Ajuntament”, ha resumit.

Entre les conclusions destaquen, per exemple, que encara que la setmana de Falles augmenten els visitants nacionals, en un 21,6% respecte a la mitjana, es registren un 38,7% de nacionals menys que en 2019 en termes absoluts. Les províncies confrontants Alacant i Castelló juntament amb Madrid sumen el 48,8 del total d’arribades.

A diferència dels visitants nacionals i de la província de València, els internacionals es concentren a Ciutat Vella per damunt de l’Eixample durant la setmana fallera. En Falles, els italians passen de ser 1 de cada 4 visitants internacionals en 2019 , quan lideraven el rànquing de nacionalitats, a ser només el 12,8% del total de països en 2022.

En parlar dels actes fallers, Pere Fuset ha ressaltat que la nit del 19 de març és la franja horària que més visitants en absolut ha registrat. Es tracta d’una dada 2,5 vegades superior a la de la mitjana de nits de tot el període estudiat. D’altra banda, el regidor ha senyalat l’impacte de les mascletaes nocturnes en diversos districtes, que ha derivat en un increment de visitants en Camins al Grau i Poblats Marítims.