• Les entrades augmenten la seua participació amb 10.500 persones festeres, 1.000 participants en els ‘boatos’, 65 bandes de música i 71 carrosses

Alcoi ultima els preparatius de les Festes de Moros i Cristians, d’Interès Turístic Internacional, i es prepara per acollir a centenars de milers de visitants durant quatre dies ben intensos en una edició que es presenta especialment multitudinària en quant a afluència de visitants després de dos anys sense festes.

Demà dijous 21 d’abril, Dia dels Músics, comencen les celebracions de vesprada amb la Festa del Pasdoble i el cant de l’Himne que serà dirigit per Àngel Lluís Ferrando. L’Himne de Festes de Moros i Cristians d’Alcoi,  té una música que prové de la marxa àrab «El Sig», extreta de la sarsuela «La Bella Zaida» de Gonzalo Barrachina. La lletra va ser escrita en castellà pel periodista Eugenio Moltó i adaptada al valencià posteriorment pel poeta José Sanz Moya.

La interpretació de l’Himne i la posterior celebració de la Nit de l’Olla, serà el preàmbul de la Trilogia festera que es desenvoluparà el divendres 22 (Dia de les Entrades), dissabte 23 (Dia de Sant Jordi) i diumenge 24(Dia dels Trons).

Enguany es preveu que el divendres siga un dia especialment intens, amb l’arribada multitudinària de visitants per presenciar les Entrades, de forma que les filaes troben al seu pas una resposta brillant del públic alcoià i forà.

Cal destacar el capítol de la participació als actes festers, ja que es calcula que aproximadament en 10.500 persones festeres, 1.000 als ‘boatos’ i 65 bandes de música, a més de 71 carrosses. El nombre dels components de les bandes varia des dels 40 a centenar de músics però tenint en compte una mitjana de 50, podríem parlar de més de 3.000 pel que el total podria arribar a les 14.500 persones.

La imaginació serà part essencial d’una desfilada que es reinventa any rere any sense perdre cap mica de brillantor. L’enginy, la participació i la capacitat de superació del món fester alcoià contribuiran a superar la limitació de recursos econòmics que pot provocar la situació socioeconòmica de la pandèmia i així brindar als assistents una fabulosa posada en escena que de ben segur no decebrà els espectadors que viuran unes festes molt esperades, després de no poder viure-les els anys 2020 i 2021.

Dintre de les Entrades, hi ha quatre filaes en les quals recaurà una especial atenció com ho són les filaes de càrrec que enguany simbolitzaran la batalla entre els exercits de Jaume I i d’Al-Azraq al 1276. Per una banda, els cristians, encapçalats pel seu Capità Alfonso Moreno i la seua filà Muntanyesos. Per l’altra, la Capitania Mora de la Filà Cordón recaurà sobre Rafael Tortosa, que es reencarnarà durant tres dies com el cabdill musulmà. L’Alferes Cristià de la Filà Cruzados, Joaquín Brotons Aracil i l’Alferes Moro de Filà Ligeros, Rafael Aracil López, completen els càrrecs festers d’enguany, el Mossén Torregrosa, Víctor Hugo Ribes i la figura principal la de Sant Jordiet, encarnat enguany pel xiquet Fernando Rius Mestre, de la filà Xano.

Entre els preparatius d’última hora, com és habitual, està el repartiment de la pólvora per als festers que el tercer dia de Festes participaran en l’Alardo. Enguany, com ja es habitural s’ha de complir la normativa vigent que obliga a tindre llicència d’avancarga. Amb la normativa vigent cada fester podrà tindre fins a 2 quilos de pólvora. Es repartiran durant hui demà 3009 quilos de pólvora entre hui i demà al Baradello de Moya.

Us recordem l’horari dels actes, el dia 22 és el dia de les Entrades. A les 5 del matí, serà la Missa per a festers a la Parròquia de Santa  Maria. A les 5.45 hores, toc d’alba, rés de l’Avemaria i Diana. A les 10.30 hores,  Entrada de Cristians. A les 17 hores, Entrada de Moros.

El dissabte, 23 d’abril és el dia dedicat al patró, Sant Jordi. A les 8.30 hores, començarà la Segona Diana. A les 11 hores,  Processó de la Relíquia de Sant Jordi, des del Temple  del Patró  a la Parròquia  de Santa  Maria. A continuació, cap a les 12  hores,  missa major. Al finalitzar, cap a les 14.30  hores, a la Plaça d’Espanya, gran mascletà. A les 18 hores,  Diana Vespertina del Cavallet a càrrec de Realistes i Berberiscos, des de la Font Redona a la Plaça d’Espanya. A les 19.30 hores,  Processó General, acompanyant a la Relíquia i a la imatge eqüestre  de Sant Jordi, A les 23.30 hores,  Retreta.

Finalment el diumenge, 24 de març és el dia de l’Alardo. Comença a les 8 amb el Contraban. A les 8.45 hores, guerrilles, fins a les 9.45 hores. A les 10 hores,  Estafeta i Ambaixada Mora seguida de la batalla d’arcabusseria. A les 16.30 hores, Estafeta i Ambaixada Cristiana i nova batalla. Cap a les 20 hores,  Acció de Gràcies. Els Capitans  i Alferes d’ambdós bàndols, amb les seues respectives  filaes, el Sant Jordiet  amb la seu filà, i l’Assemblea General  de l’Associació, acompanyaran la imatge de Sant Jordi El Xicotet, des de la Parròquia  de Santa  Maria fins l’Església del Sant. A les 21.30 hores,  Aparició del Sant Jordiet  sobre els merlets del Castell. En finalitzar, castell de focs d’artifici.

PERSONALITATS

Entre les personalitats que acudiran enguany a presenciar les Entrades de Moros i Cristians d’Alcoi, juntament amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; el president de la Diputació Provincial d’Alacant, Carlos Mazón; i el president de les Corts Valencianes, Enric Morera; destaca la presència del Conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi Espada; la consellera d’Innovació, Carolina Pascual; la consellera de Justícia, Gabriela Bravo; el conseller d’Economia Sostenible, Rafael Climent; la consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà; i la consellera de Transparència, Rosa Pérez Garijo, així com la subdelegada del Govern a la província d’Alacant, Araceli Poblador i l’ambaixador de Panamà a Portugal, Pablo Garrido, entre altres. Els acompanyaran una nombrosa presència de directors generals, diputats provincials, autonòmics i nacionals, alcaldes i regidors, així com representants d’institucions empresarials, judicials, universitàries o sanitàries.

MITJANS ACREDITATS

Aquest any a més de tots els mitjans de comunicació locals, com és habitual també estaran mitjans nacionals, així com autonòmics. Les entrades seran retransmeses en directe per televisió per À Punt i TV-A que també farà l’himne. Entre d’altres hi ha una productora anglesa que vindrà a fer un reportatge sobre la gastronomia, les tradicions i les festes per a la comunitat angloparlant, així com Turisme Comunitat Valenciana que emetrà en directe o inclús el guanyador de cinc premis Goya, un d’ells al millor director de fotografia, José Luis López-Linares.

TAPA & FESTA, Gastronomia i Productes típics al cor de la festa.

El parc de la Glorieta acollirà la cinquena edició de ‘Tapa i Festa’. Enguany augmenta l’oferta de 15 a 20 llocs de venda instal·lats en carpes i food trucks. Obrirà del 20 al 24. La inauguració s’ha ajornat a demà 21 a causa de la pluja a les 12 hores.

MERCADET AMBULANT

Com cada any, aquestes festes també estarà el tradicional Mercadet ambulant Sant Jordi que se situa al llarg del carrer Els Alçamora (fins al centre comercial), i en la plaça Emilio Sala. El mercat ambulant comptarà enguany amb 84 llocs de venda variats, i quatre Food Trucks de menjar gurmet. A més, en la plaça Emilio Sala s’instal·laran cinc llocs de menjar ràpid. És a dir que sumats a Tapa i Festa, hi haurà 29 llocs de menjar.

Indicar respecte als citats quatre posats tipus Food Truck que en concret s’instal·laran al carrer Nofre Jordá, amb varietat de productes com coquetes, hamburgueses originals, creps, menjar mexicà, etc. incloent oferta vegetariana i sense gluten.

Altres novetats d’enguany és la il·luminació de tot el recorregut del mercat ambulant amb garlandes de llums; en la zona de la Font dels Mosques hi haurà una zona de llocs artesans, amb productes elaborats a mà pels mateixos venedors, amb dissenys realitzats en plata, feltre, tela, ceràmica i joguets. A més, en la mateixa zona gaudirem d’una ludoteca amb jocs clàssics per a l’entreteniment de la infància.

En la zona del Centre de Salut La Fàbrica hi haurà dues cabines amb un total d’11 lavabos, alguns d’ells amb rampa d’accés per a persones amb diversitat funcional.

APARCAMENTS I AUTOBÚS

Cal assenyalar que l’Ajuntament mantindrà aquestes Festes de 2022 els nous serveis que ja es van posar en marxa fa  anys, que tenen com a objectiu principal facilitar la comoditat i la seguretat de veïns i visitants.

Per al dia de les Entrades s’han habilitat grans àrees d’aparcament tant a l’accés nord de la ciutat (polígons Cotes Baixes i Cotes Altes, i carrer Tirant Lo Blanc) com a l’entrada sud (Filà Verds i Filà Navarros, al carrer Vicente Balaguer Pascual (Cata), en el recinte del Monòlit i a l’esplanada d’automodelisme. amb un servei de bus-llançadera que connectarà cada mitja hora amb el Centre de la ciutat. D’aquesta manera, es pretén oferir als visitants forans un aparcament fàcil amb un transport fins al cor de la Festa, per no col·lapsar amb vehicles els accessos al nucli urbà.

MÉS NETEJA I CANVI DE CONTENIDORS

A més, la Regidoria de Transició Ecològica ha explicat que hi haurà un dispositiu especial de neteja, a més de l’habitual encarregat de la neteja dels vials després dels principals actes, amb la maquinària per netejar la ciutat del nou contracte de recollida de residus i neteja, la ciutat tornarà al seu estat habitual el més aviat possible, tenint en compte la dificultat que presenta netejar els recorregut entre un acte i un altre. També hi haurà una reducció de contenidors passant a haver nou punts en el centre ubicats en Sor Elena Picurelli 1, Sant Domènech (Enfront del Mercat Sant Mateu), Capellà Navarro 9, Alarcón 1, País Valencià 5 i 68, plaça Emili Sala 2, Ambaixador Irles 16 i Pintor Casanova, 44.

GOT REUTILITZABLE

El departament de Transició Ecològica preocupat per la generació de residus en les properes festes de Sant Jordi portarà a terme una Campanya amb la intenció d’instaurar un got reutilitzable en el nombre més gran de negocis de restauració, cafeteria i copes del centre de la ciutat, com a experiència pilot. Baix el lema “EN FESTES GOT REUTILITZABLE” amb 3 objectius fonamentals: generar menys residus, menys plàstics i menys CO2. Es posarà en marxa a partir del dia dels músics i estarà en quasi tots els establiments de la plaça de Dins, l’Autèntic, El Templete, El Blau, la Cafeteria Goya., Sport Passion i Delirium. El funcionament serà el següent, amb la primera consumició a algun dels establiments adherits es pagarà un euro més pel lloguer del got. Quan es vaja per la segona consumició es tornarà el got i li donaran un nou, i així successivament. Finalment podran tornar el got i se’ls retornarà l’euro o es podran quedar el got de record. Hi haurà una carpa identificada i també es podran retornar als establiments adherits a la campanya. Els gots utilitzats els recollirà l’empresa que serà qui els faça el tractament de desinfecció adequat. En total hi haurà 60.000 gots reutilitzables.

LA RECONQUESTA DEL VIDRE

Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d’envasos de vidre a Espanya, i ajuntaments de 33 municipis, en col·laboració amb la Generalitat Valenciana, posen en marxa ‘La Reconquesta del Vidre’, una campanya per a incentivar la conscienciació del reciclatge d’envasos de vidre durant les festes de Moros i Cristians 2022.  La iniciativa inclou la instal·lació de contenidors de vidre decorats amb la imatge de campanya per a facilitar el reciclatge dels residus d’envasos de vidre. Educadors ambientals informaran les persones festeres i ciutadania sobre la importància del reciclatge de vidre, així com els seus beneficis ambientals.

SEGURETAT

Des de la Regidoria de Festes s’ha incidit especialment en el fet que, com es fa els darrers anys s’està prestant una atenció especial al compliment de la legislació sobre seguretat i s’està portant a terme un estricte control en els establiments hostalers.

I un any més, des dels serveis d’Urbanisme de l’Ajuntament s’ha procedit a inspeccionar tots els balcons del recorregut fester i s’han posat a punt els que no ho estaven per garantir la seguretat total.

Pel que fa a la seguretat, d’altra banda, comptarà amb el major dispositius que mai s’haja habilitat a la ciutat enguany comptarà amb més de 1.200 professionals sumant tots els torns dels tres dies de Festes, a més de la vespra, Dia dels Músics.

Conformen aquest dispositiu efectius de la Policia Nacional (dels quals, alguns operaran de paisà actuant al Centre i també a zones de la perifèria, polígons industrials i disseminat); efectius de la Guàrdia Civil en tasques de vigilància del trànsit als voltants i accessos de la ciutat i també de l’entorn natural amb el Seprona, a més del control de la pólvora en la seua distribució,  agents de la Policia Local operaran als quatre dies de Festes, efectius de Bombers amb 9 vehicles, efectius de Creu Roja amb 11 vehicles,operaris d’Obres i Serveis, més de 150 voluntaris de Protecció Civil, i un dispositiu especial per atendre urgències hospitalàries format per més de 150 professionals de l’Àrea de Salut.

NOVETATS EN QUANT AL TRÀNSIT PER LA PEATONALITZACIÓ

Tant demà dia 20 com el dia 21 es permetrà circular amb vehicle pel centre de la ciutat fins l’horari del tancament del trànsit. Això si, les restriccions d’estacionament no variaran.

Pel que respecta al sistema de lloguer de patinets elèctrics a partir del dia 21 pel matí deixaran de funcionar pel centre d’Alcoi. Es podran utilitzar per tota la ciutat excepte per aquest barri, el sistema es bloquejarà en cas de voler accedir al centre i els patinets es detindran.

NO ES PODRAN FER CREMES FORESTALS

Aquest any estan prohibides les cremes forestal fins als dia 25 d’abril a menys de 500 metres de zona forestal o parc natural.

CAMPANYA D’INFORMACIÓ I PREVENCIÓ DE LES AGRESSIONS MASCLISTES

Aquestes festes, es farà una campanya d’informació i prevenció de les agressions masclistes serà el tercer a les Festes de Moros i Cristians. L’objectiu és prevenir a la ciutadania sobre el risc de les agressions sexistes, Alcoi disposarà durant els dies de festes de quatre punts informatius on es podran denunciar actes d’assetjament. Aquests quatre punts informatius es trobaran a la Glorieta, al passatge Sant Agustí, a la plaça de correus,  i al Parterre cadascun dels quals estarà atés per professionals d’Acovifa.

Als punts de consulta es rebrà assessorament, es donarà a conèixer el protocol d’actuació en cas d’agressions sexistes i es repartiran les tapes per als gots de la campanya ‘Que no t’amarguen la festa’. Una iniciativa que en la que no és pionera Alcoi, i que en molts altres municipis ja s’ha dut a terme i que ha rebut les felicitacions de subdelegació del govern.

CAMPANYA PREVENTIVA «SI TE’N PASSES, T’HO PERDS»

Aquesta campanya es porta a terme per part de la Unitat de Prevenció en Conductes Addictives (UPCCA) els dies 21 i 23 d’abril. Han preparat accions informatives i preventives per promoure el debat social sobre la problemàtica del consum de drogues durant les Festes de Moros i Cristians.Mediadors i mediadores de Controla Club estaran des de les 22h fins les 2h de la matinada en uns stands informatius que s’ubicaran al ‘Pasaje Sant Agustí’ de la Plaça de Dins i a la Plaça de Correus, on oferiran informació i resoldran dubtes sobre els efectes del consum abusiu d’alcohol i altres drogues.

L’objectiu és reduir els riscos en un moment de baixa percepció de risc i on es produeixen molts inicis en el consum. Aquesta campanya baix el títol ‘Si te pasas, te lo pierdes’ , va acompanyada del taller Somriures 0’0 centrat en el consum d’alcohol en els alumnes de 4rt de la ESO. L’objectiu d’aquestes activitats és reflexionar, crear diàleg i l’esperit crític per a que es plantegen les raons per les que beuen, per a que i que trenquen falses expectatives. Es fa des d’una metodologia pràctica, amena i vivencial per a fomentar la implicació personal en la temàtica i que siguen agents actiu en el qüestionament d’un fet àmpliament acceptat i problemàtic.

📎 RELACIONAT 

Tornen els Moros i Cristians a Alcoi