En les Falles de 2023, Sueca es va convertir en un referent al convertir-se en la primera ciutat a oferir als seus visitants l’explicació de totes les falles plantades, tant a Sueca com al Perelló i Mareny de Barraquetes, de manera inclusiva mitjançant un llenguatge apte per a totes les persones amb diversitat funcional. Enguany, de nou, les 16 comissions, més la falla a l’estil de l’estoreta velleta que planta la Junta Local Fallera en la plaça de l’Ajuntament, creada pels usuaris de la Fundació SASM, tornaran a incorporar uns cartells amb pictogrames per a facilitar la seua comprensió.

La iniciativa va sorgir des de l’Associació de Pares de l’Autisme de Sueca (APASU) i ràpidament es van unir al projecte l’Ajuntament, a través de la Regidoria de Falles, qui s’ha encarregat de sufragar els costos, i totes les comissions del municipi.

Ahir a la vesprada, en el saló de plens, es va procedir al lliurament als presidents i presidentes de les comissions dels cartells que lluiran les falles per a la seua millor comprensió per part de les persones amb diversitat funcional. Van estar també presents l’alcalde de Sueca, Dimas Vázquez; la regidora de Falles, Gema Navarro; la presidenta de la JLF, Lorena Sendra; la presidenta d’APASU, Sonia Perucha, i altres membres de l’associació.

Des de l’Ajuntament, recolzarem sempre qualsevol iniciativa que contribuïsca a millorar la qualitat de vida de la ciutadania; en este cas, fent partícips de la festa fallera a totes les persones amb diversitat funcional, a través d’estos cartells amb pictogrames per a facilitar el seu enteniment. A més, la iniciativa permet que visitants d’altres llocs, fins i tot persones que no parlen el nostre idioma, puguen entendre millor la sàtira i l’humor de les crítiques d’una falla, i el perquè de cada ninot o temàtica”, ha explicat la regidora de Falles, Gema Navarro, qui ha mostrat també la seua satisfacció perquè Sueca siga un municipi pioner a l’hora d’unir inclusió i festa fallera, “estem molt contents amb l’acollida que ha tingut, una vegada més, i volem agrair el treball que realitza dia a dia l’associació APASU en favor de la inclusió. Esperem que prompte se sumen molts més municipis a este tipus d’iniciatives”. Finalment, la regidora de Falles ha volgut agrair a totes les comissions i a la Junta Local Fallera la unanimitat en esta causa.

Per la seua part, el secretari d’APASU, Rubén Pastor, ha assenyalat que, des de l’associació, estan molt contents pel fet que per segon any consecutiu Sueca oferisca totes les seues falles amb un llenguatge inclusiu mitjançant pictogrames, “un treball que hem elaborat en temps rècord amb molt d’esforç i sacrifici, i del qual ens sentim molt orgullosos”. Així mateix, han volgut agrair la confiança depositada en ells per part de la Regidoria de Falles de l’Ajuntament i de la Junta Local Fallera, i han mostrat la seua confiança que este projecte tinga una continuïtat i perdure en el temps.


ENTRA EN EL ESPECIAL